House of Padel

Geschiedenis van Padel

2 november 2021

Geschiedenis van padel 

Padel is in 1969 ontstaan in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De grondlegger was een rijke zakenman genaamd; Enrique Corcuera. In zijn tuin had hij niet genoeg ruimte voor een tennisbaan dus bedacht een soortgelijke sport. De tuin was 10 bij 20 meter groot en omringd door 3 a 4 meter hoge muren. Vanwege het kleinere speelveld besloot hij te spelen met afgezaagde (kleinere) tennisrackets.

In het begin werd padel alleen gespeeld door de Mexicaanse elite, maar via een Spaanse vriend, De Hohenlohe belandde deze nieuwe sport in Spanje. De Hohenlohe introduceerde de sport in Marbella waar vele rijke Spanjaarden verzot raakten en meer wilden. Hierdoor ontstond in 1974 de eerste Europese padelclub. Toen de Spaanse koning Juan Carlos en ex-Wimbledon kampioen Manolo Santana begonnen met het bevorderen van de sport, steeg de populariteit nog sneller.

De ontwikkeling van de sport nam een andere grote vlucht toen een vriend van De Hohenlohe, genaamd Julio Menditengui de sport naar Argentinië bracht. Hier groeide padel snel uit tot een nationale sport met meer dan 10.000 banen en 2 miljoen spelers.

De uitbreiding van peddel in Spanje
Spanje begint uit te breiden op verschillende punten van het schiereiland: Andalusië, Madrid, Barcelona, Galicië, Baskenland, etc. Tegenwoordig wordt het moeilijk om het aantal tracks te berekenen dat mogelijk in ons land ligt gezien de talrijke aanleg van sporen die de afgelopen jaren zijn gegeven.

Al in 1991 werd de Internationale Padel Federatie opgericht in Madrid, waarbij de president Julio Alegría Artiach Spaans was. Dit was degene die verantwoordelijk was voor het creëren van een internationaal circuit en het afsluiten van een wereldwijde regelgeving.

In 1993 werd peddel geconsolideerd als sportmodaliteit na erkenning van de Superior Council of Sports. Ook peddel heeft zich verspreid naar andere landen in Amerika zoals Brazilië, Uruguay, Chili, Paraguay enz. Het verspreidt zich ook langzaam door Europese landen zoals Zweden, UK, Frankrijk, Duitsland enz. Sterker nog, de verschillende federaties hebben zich in deze landen voorgedaan, met veel succes op het gebied van het aantal federaties en de bouw van faciliteiten. Spanje wordt in die zin erkend als de bestuurder van peddel in Europa.

In Spanje waren in de jaren ’90 al 1 miljoen spelers waardoor het een van de snelst groeiende sporten in de wereld werd. In 2014 speelden naar schatting meer dan 10 miljoen mensen over de hele wereld Padel. Spanje en Argentinië blijven tot op de dag van vandaag de top landen in officiële toernooien en internationale concurrentie.

De bekendheid in ons land is de afgelopen jaren ook behoorlijk toegenomen. Deze toename zorgt ervoor dat ook het aantal accommodaties in rap tempo groeit. Eind 2015 telde Nederland 14 accommodaties en begin 2021 zijn dit er bijna 200, met in totaal meer dan 600 Padelbanen!

 

Wil jij kennis maken met padel? Schrijf je dan nu in!
Scott neemt zo snel mogelijk contact met je op.